Σε νέο πρόγραμμα παρεμβάσεων της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων υπό αυστηρούς όρους, με τον τίτλο Outright Monetary Transactions (Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές, OMT) κατέληξε η Τράπεζα. Δεν θα υπάρχει όριο στο πόσο αγοράς ομολόγων, ενώ η ΕΚΤ δεν θα διατηρεί καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή και θα επικεντρωθεί σε ομόλογα διάρκειας μέχρι τριών ετών. Προϋπόθεση θα είναι η υπαγωγή της εκάστοτε χώρας στον EFSF ή τον ESM (οποιασδήποτε μορφής) και θα επιδιώκεται και η συμμετοχή του ΔΝΤ.
Σε περίπτωση που οι στόχοι δεν τηρούνται, η ΕΚΤ θα μπορεί να διακόπτει το πρόγραμμά της. Το πρόγραμμα είναι ανοικτό και για όσες χώρες υπάγονται προς το παρόν σε πρόγραμμα στήριξης, όταν αυτές ανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές.
Η διοίκηση της ΕΚΤ θεωρεί ότι το νέο πρόγραμμα θα λειτουργήσει ως «πλήρως αποτελεσματικό ανάχωμα με στόχο την αποτροπή πιθανών, καταστροφικών σεναρίων». Η ανακοίνωση του ΟMT, σημείωσε επίσης ο Ντράγκι, θέτει τέλος στο μέχρι τώρα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (το οποίο ήταν ανενεργό εδώ και σχεδόν έξι μήνες).
Η απόφαση, όπως ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη ανακοινώνοντας το σχέδιο, δεν ήταν ομόφωνη, καθώς υπήρχε «μία αντίθετη άποψη». Ο Ντράγκι απέφυγε να κατονομάσει ποιος δεν υπερψήφισε, αλλά η αντίθεση της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας θεωρείται δεδομένη.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, κατ' εξαίρεση, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. Βγαίνοντας από την αίθουσα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε πως η συνεδρίαση «πήγε καλά, χωρίς προβλήματα».
Παράλληλα, ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ θα έχουν εφεξής οι τράπεζες της ευρωζώνης μετά τη χαλάρωση των όρων για την αποδοχή εξασφαλίσεων που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.
Τέλος, η ΕΚΤ αναφέρει ότι εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση της 18ης Ιουλίου για τις εξασφαλίσεις που δέχεται σε μορφή ομολόγων τα οποία έχουν εκδοθεί από την Ελλάδα ή που τελούν υπό την εγγύησή της.
Άνθρακες ο θησαυρός
Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της ΕΚΤ, ο βουλευτής και υπεύθυνος της ΕΚΕ Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί, οι αποφάσεις της ΕΚΤ απέχουν πολύ, για ακόμη μια φορά, από το να αποτελούν μια συνολική και βιώσιμη λύση για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη».
Όσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Τσακαλώτος τονίζει ότι "οι Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές (Outright Monetary Transactions) δεν έχουν καμία ιδιαίτερη επίπτωση καθώς:
• Η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ δεν είναι δεδομένη, αλλά θα εξεταστεί για τις χώρες που ήδη βρίσκονται σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, όταν αυτές αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές ομολόγων.
• Τα ομόλογα που θα αγοράζει η ΕΚΤ θα είναι βραχυπρόθεσμα, διάρκειας 1 έως 3 ετών. Μετά το PSI, το σύνολο σχεδόν του ελληνικού χρέους έχει καταστεί μακροπρόθεσμο".
"Με αυτόν τον τρόπο η απόφαση δεν διορθώνει το μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, ούτε τον κατακερματισμό της νομισματικής πολιτικής που ο ίδιος ο Draghi εντόπισε ως βασικό πρόβλημα της ευρωζώνης, αφού δεν στοχεύει στις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα (Πορτογαλία, Ιρλανδία κλπ), δεν μειώνει τα spreads σε όλες τις χώρες, δεν βοηθά το δανεισμό των επιχειρήσεων σε χώρες με μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα.
Επιπλέον, για να τεθεί σε εφαρμογή η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά, οι ενδιαφερόμενες χώρες θα πρέπει να υπαχθούν σε πρόγραμμα προσαρμογής, δηλαδή σε Μνημόνιο. Θα επιδιωχθεί, μάλιστα όπως αναφέρεται, η εμπλοκή του ΔΝΤ. Η ΕΚΤ προσκολλημένη στην καταπολέμηση του πληθωρισμού ακόμα και σε περίοδο ύφεσης, αναφέρει ότι η αγορά ομολόγων θα αντισταθμιστεί από άλλα μέτρα προκειμένου να μην αυξηθεί η συνολική προσφορά χρήματος. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί η χρηματοδότηση και η ρευστότητα σε άλλους τομείς", σημειώνει στη δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.
Ο κ. Τσακαλώτος καταλήγει ότι "η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να επιλυθεί με την επιβολή λιτότητας σε όλες τις χώρες και με τη λήψη αποσπασματικών μέτρων. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στοιχείο της οποίας θα πρέπει να είναι ο αναπροσανατολισμός του ρόλου της ΕΚΤ για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης".
Ωφελημένοι οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι λέει το ΚΚΕ
«Η πρόταση Ντράγκι συνιστά έναν ακόμη προσωρινό συμβιβασμό στο πλαίσιο των οξυμένων αντιθέσεων στην ΕΕ. Στο βαθμό που αυτή υλοποιηθεί ωφελημένοι θα είναι οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι οι οποίοι θα ξεφορτωθούν επισφαλή ομόλογα των υπερχρεωμένων κρατών, ενώ για τους λαούς θα σημάνει κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, αφού προϋποθέτει την αυστηρή τήρηση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων κάθε χώρας προς τους μηχανισμούς της ΕΕ» αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.