Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη Βουλή το θέμα της αδράνειας κατά της διαφθοράς



Oι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Παπαδημούλης Δημήτρης, Κωνσταντοπούλου Ζωή, Σακοράφα Σοφία, Τσακαλώτος Ευκλείδης και Σταθάκης Γιώργος κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εσωτερικών με θέμα το ότι η Ελλάδα ετέθη σε επιτήρηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης για αδράνεια κατά της διαφθοράς.

Όπως έγινε γνωστό από το σύνολο του διεθνούς και του ελληνικού Τύπου, η χώρα μας τίθεται σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης μέχρι το τέλος του έτους από την Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO).


Η έκθεση της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς 


Η έκθεση της επιτροπής, η οποία έχει παραδοθεί στην ελληνική κυβέρνηση από τις 22 Ιουνίου, προβλέπει ότι μετά το τέλος της περιόδου επιτήρησης οι ελληνικές αρχές θα πρέπει υποβάλλουν έκθεση προόδου. 

Οφείλουν επίσης να μεταφράσουν στα ελληνικά το πόρισμα της GRECO, ένα κείμενο 52 σελίδων, και να του δώσουν ευρεία δημοσιότητα.

Η έκθεση επισημαίνει ότι:
 
● Η Ελλάδα υλοποίησε μόνο μία από τις 27 συστάσεις που της είχαν γίνει από τη GRECO πριν από δύο χρόνια. Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα «είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν έχει καταγραφεί πρόοδος ούτε για τις λίγες προτάσεις που δεν θα απαιτούσαν, κατ ανάγκη, την αλλαγή του νόμου». 

● Η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάργησε την προθεσμία παραγραφής για την άσκηση ποινικών διώξεων σε μέλη και πρώην μέλη των ελληνικών κυβερνήσεων.

● Δεν κατάργησε επίσης τη νομική φόρμουλα που επιτρέπει την παύση της δίωξης πολιτικών για αδικήματα, με την αιτιολογία ότι η δίωξη αυτή ενδέχεται να διαταράξει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Οι ελληνικές αρχές υποστήριξαν από την πλευρά τους ότι για την άρση αυτής της διάταξης απαιτείται αλλαγή του Συντάγματος, κάτι που δεν είναι δυνατόν να γίνει πριν από το 2013. Υποστήριξαν επίσης πολλοί εισαγγελείς έχουν προσπαθήσει να παρακάμψουν το εμπόδιο της ειδικής παραγραφής, κατηγορώντας πρώην υπουργούς για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και ψευδείς δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων.

● Η Ελλάδα δεν θεσμοθέτησε ευρύτερα το αδίκημα της διαφθοράς για δικαστές, κατηγόρους και μέλη των εθνικών επιτροπών, ξένων και διεθνών συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και για τις οποία δεν υπάρχει ποινικοποίηση του αδικήματος της διαφθοράς.
 
Για τη χρηματοδότηση των κομμάτων
 
● Η έκθεση επισημαίνει ακόμα ότι η Ελλάδα δεν διασφάλισε μέσω της νομοθεσίας τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση πολιτικών, υποψηφίων βουλευτών και πολιτικών κομμάτων, όχι μόνον κατά τις προεκλογικές περιόδους αλλά γενικότερα.

● Η Επιτροπή σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στην διαχείριση εσόδων-εξόδων των πολιτικών κομμάτων, σημειώνοντας ότι ακόμη και τα «κουπόνια» ενίσχυσης των κομμάτων πρέπει να είναι ονομαστικά και οι ενισχύσεις και οι πάσης φύσεως δωρεές να καταβάλλονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
 
Η Ελλάδα υποστήριξε ότι όλες οι ρυθμίσεις για την ποινικοποίηση της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας στο δημόσιο τομέα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που καταρτίζεται αλλά δεν έχει υποβληθεί ακόμα. 

Στην έκθεση επισημαίνεται ωστόσο ότι «η αναποτελεσματική εφαρμογή του νόμου σε περιπτώσεις δίωξης και εκδίκασης εγκλημάτων διαφθοράς οδηγεί σε μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη για ατιμωρησία και αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας στην Ελλάδα».


Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με δεδομένο ότι τέτοιες αποφάσεις πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας μας και διασύρουν διεθνώς το όνομά της ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

- Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να συμμορφωθεί προς τις συστάσεις της Επιτροπής.

- Αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατάργηση της προθεσμίας παραγραφής  για την άσκηση ποινικών διώξεων σε μέλη και πρώην μέλη των ελληνικών κυβερνήσεων που κατηγορούνται για διαφθορά.

- Αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η θεσμοθέτηση ευρύτερα του αδικήματος  της διαφθοράς για δικαστές και μέλη των εθνικών επιτροπών, ξένων και διεθνών συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

- Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.