Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΛΥΓΙΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Να τοποθετηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αν καλούν την κυβέρνηση να αποδεχτεί την πρόταση των τριών θεσμών ή αν συνάσσονται εναντίον και προσχωρούν στην «εθνική διαπραγματευτική γραμμή» κάλεσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τις διαπραγματεύσεις. Σημείωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν αποτυπώνει τις θέσεις της αλλά την «έμπρακτη και ειλικρινή» της διάθεση για συμβιβασμό και καταγράφει τον «κοινό τόπο» των επίπονων διαπραγματεύσεων ενώ επανέλαβε ότι αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική βάση συζήτησης η οποία έχει κύριο χαρακτηριστικό της τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και έχει νόημα μόνο ως ενιαίο σύνολο. Προϋπόθεση είπε για να τελεσφορήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι «να τελεσφορήσει μια ουσιαστική λύση στο ζήτημα του χρέους». Οπισθοχώρηση η πρόταση των εταίρων Σε ό,τι αφορά την πρόταση των θεσμών
ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Η εισήγηση που μου παρέδωσε ο κ. Γιούνκερ εκ μέρους των τριών θεσμών με εξέπληξε δυσάρεστα. Δε θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα μας παρέδιδαν πρόταση που δε θα λάμβανε καθόλου υπόψη το κοινό έδαφος που οικοδομήθηκε στο Brussels Group. Ότι η
προσπάθεια για έντιμη και συνολική λύση θα εκλαμβανόταν από κάποιους ως αδυναμία.Πως πολιτικοί και όχι τεχνοκράτες δε θα μπορούσαν να κατανοήσουν ότι μετά από 5 χρόνια καταστροφικής λιτότητας θα μπορούσε να βρεθεί έλληνας βουλευτής να ψηφίσει την κατάργηση ΕΚΑΣ ή την αύξηση κατά 10 μονάδες του ηλεκτρικού ρεύματος». Οι προτάσεις που κατατέθησαν από την πλευρά των θεσμών κατέληξε, είναι «μη ρεαλιστικές και αποτελούν οπισθοχώρηση από το κοινό έδαφος που οικοδομήθηκε». Και συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση δε μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις όπου ό,τι κερδίζεται από τα πλεονάσματα επιστρέφει από το παράθυρο με εξοντωτικά μέτρα για τα νοικοκυριά. Ελπίζω, σημείωσε, πως πρόκειται για «ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ που σύντομα θα αποσυρθεί από τους εμπνευστές του».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν. «Όλο το προηγούμενο διάστημα, είπε, η αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν υπογράφουμε και περνάει ο χρόνος, τώρα που γνωρίζετε με ακρίβεια τι μας ζητάνε να υπογράψουμε, να ξεκαθαρίσετε με ακρίβεια τη θέση σας» σημείωσε.

Προηγουμένως:
υπενθύμισε τη θέση της κυβέρνησης αναφορικά με τις πολιτικές και ηθικές ευθύνες της ΕΚΤ για τον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας η οποία αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της από ίδιους πόρους.
Έστειλε στους εταίρους το μήνυμα πως «ήρθε η ώρα να αποδείξουν ότι δουλεύουν για εξεύρεση λύσης και όχι για να υποτάξουν ή να ταπεινώσουν ένα ολόκληρο λαό». Γιατί τότε, αν προσπαθήσουν να τον υποτάξουν «θα έχουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα» και «αυτό δεν είναι απειλή αλλά διαπίστωση».

Πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία

Όσο για το ερώτημα αν είμαστε κοντά σε συμφωνία απάντησε ότι παρά το «μεγάλο πισωγύρισμα» είμαστε πιο κοντά από ποτέ διότι η Ελλάδα έχει τη μόνη ρεαλιστική λύση και δεν στέκεται με αδιαλλαξία απέναντι στις ανάγκες των υπόλοιπων εταίρων και τους κανόνες της ΕΕ.

Καθησύχασε επίσης σχετικά με την μη πληρωμή της πρώτης δόσης στο ΔΝΤ λέγοντας ότι μετά την ενοποίηση των δόσεων για το τέλος του μήνα «κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη».

Ωστόσο σημείωσε ότι ο χρόνος λιγοστεύει για όλους, υπονοώντας ότι η πίεση δεν είναι μόνο στην Αθήνα αλλά και στους εταίρους. Κλείνοντας συνέστησε ψυχραιμία σε όσα θα ακουστούν τις επόμενες μέρες και ζήτησε κοινωνική και πολιτική στήριξη.

Και τέλος έστειλε μηνύματα σε όλο το κομματικό φάσμα, δηλαδή τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στα κόμματα της κυβέρνησης και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ:

Είναι είπε «η ώρα τις ευθύνης για όλους και για όλα τα κόμματα» ενώκάλεσε να στηριχθεί η εθνική προσπάθεια, «αφήνοντας κατά μέρος τη γραμμή της σκοπιμότητας και της κινδυνολογίας».

Επίσης, προέβη στη διπλή δέσμευση ότι η κυβέρνηση «δε θα λυγίσει σε παράλογες απαιτήσεις» αλλά θα και ότι η προσπάθειά της σύντομα θα αποδώσει καρπούς ώστε ο λαός να ζήσει με αξιοπρέπεια και με προοπτική ευημερίας.

Περιγράφοντας τα βασικά χαρακτηριστικά που η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει η συμφωνία ο πρωθυπουργός ανέφερε έξι βασικούς άξονες:

· Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που έχουν γίνει ήδη αποδεκτά και έχουν ήδη μειώσει το κόστος, τον λογαριασμό για τον ελληνικό λαό κατά 8 δισ. για τον επόμενο ενάμιση χρόνο και κατά 14 δισ. ευρώ στην πενταετία.

· Απομείωση - αναδιάρθρωση του χρέους.

· Προστασία των συντάξεων και του πραγματικού μισθού.

· Αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Διότι, βεβαίως, θα χρειαστεί να υπάρξει αύξηση των εσόδων, το ζήτημα είναι ποιος θα συνεχίσει να πληρώνει τα βάρη, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ή αυτοί που έχουν υψηλά εισοδήματα, κυρίως, όμως, αυτοί που τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έδωσαν μερτικό, δεν πλήρωσαν στον λογαριασμό της κρίσης.

· Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αντιστροφή της πορείας απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, που κατά τη γνώμη μας ήταν βασικό ιδεολογικό οχυρό της μνημονιακής πολιτικής. Είμαι σε θέση να σας πω ότι σε διαβούλευση με τον ILO, τον διεθνή οργανισμό εργασίας, που έχει προχωρήσει, θα παρουσιάσουμε τις επόμενες μέρες την τελική πρόταση, η οποία θα έρθει και θα νομοθετηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο, που είναι κυρίαρχο και θα νομοθετήσει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στη χώρα.

· Ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει θετικό σοκ στην ελληνική οικονομία, κινητοποιώντας και το λιμνάζον δυναμικό της.