Από τις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο την προετοιμασία του κόμματος ενόψει της εκλογικής μάχης, της κρισιμότερης εκλογικής αναμέτρησης της Μεταπολίτευσης.
Αναπόφευκτα, η πολιτική των συμμαχιών βρίσκεται στον πυρήνα της συνεδρίασης, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει ιδιαίτερα εκτενή αναφορά στο θέμα: απηύθυνε συγκεκριμένα ανοιχτό, προοδευτικό προσκλητήριο με στόχο τη νίκη του λαού, σε όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις και δη αυτές της Αριστεράς, τις οποίες και κάλεσε (ονομαστικά) να ξεπεράσουν τις μεταξύ τους, υπαρκτές, διαφορές.
Το κάλεσμα του Αλ. Τσίπρα συμπεριλαμβάνει επίσης τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Οικολογίας, όπως όμως και τις πολιτικές εκείνες κινήσεις που υποστήριξαν την πρόταση της ευρω-αριστεράς για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ένα, όμως από τα σημεία της ομιλίας Τσίπρα με εξαιρετικό ενδιαφέρον ήταν αυτό για τη ΔΗΜΑΡ: αφού περιέγραψε τον κοινό τόπο στις συνομιλίες που είχαν τα δύο κόμματα το προηγούμενο διάστημα, διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που από την αρχή τον διέκρινε ειλικρινής στάση, θα σεβαστεί τις όποιες αποφάσεις του συνομιλητή του. Και τελικώς, η ανάγκη για συμπαράταξη ισχύει και μετεκλογικά, τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
 

Πλατύ κάλεσμα

Αναλυτικά και σύμφωνα με πληροφορίες:
Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, «βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή. Είναι η ώρα της μέγιστης ευθύνης απέναντι στο λαό μας, την Ελλάδα και την Ευρώπη. Σ' αυτήν  την καίρια περίοδο: Απευθύνουμε ανοιχτό, προοδευτικό προσκλητήριο για τη νίκη του λαού μας σε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που υπέστησαν την μνημονιακή καταστροφή, μόχθησαν και παλεύουν για την πολιτική αλλαγή στον τόπο μας.
Απευθυνόμαστε πρωτίστως στις δυνάμεις της Αριστεράς από τους αριστερούς σοσιαλιστές ως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.
Απευθυνόμαστε στο ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους καλούμε να συνειδητοποιήσουν ότι η μάχη που έχουμε να δώσουμε υπερβαίνει τις υπαρκτές διαφορές μας εντός της αριστεράς.
Είναι μια μάχη που αφορά το σήμερα και το αύριο των δυνάμεων της εργασίας και του λαϊκού κινήματος.
Τους καλούμε να παραμερίσουμε όσα μας χωρίζουν και να εργαστούμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι για το τερματισμό της κοινωνικής καταστροφής, για την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος, για μια κυβέρνηση που θα βάζει στο επίκεντρο τα συμφέροντα των πολλών.
Απευθύνουμε κάλεσμα για μια πλατιά εκλογική συμπαράταξη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν επί της αρχής στο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το συμπληρώνουν με τις δικές τους επιμέρους προτεραιότητες.
Σε δυνάμεις και πρόσωπα από τον ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό χώρο της Αριστεράς, της Οικολογίας, του Αντιμνημονιακού χώρου, αλλά και των κινημάτων που αναπτύχθηκαν την περίοδο του μνημονίου. 
Απευθυνόμαστε ειδικότερα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα που στήριξαν την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν.
Σε όσες και όσους με ανιδιοτέλεια συμπορεύτηκαν μαζί μας τα τελευταία χρόνια.
Απευθυνόμαστε, επίσης και ειδικότερα από τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Οικολογίας, στους Οικολόγους – Πράσινους γιατί θεωρούμε σημαντική και κρίσιμη την συνάντηση της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής Οικολογίας.
Όχι μόνο για την αλλαγή του σήμερα, αλλά και για την επόμενη μέρα, όταν θα προχωράμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας, της κοινωνικής συνοχής, του σεβασμού των φυσικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Όταν θα πορευόμαστε με βάση τις κοινωνικές ανάγκες, όταν θα υπερασπιζόμαστε τα δημόσια αγαθά, όταν θα κάνουμε ριζικές  τομές για τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας».
 

Οι σχέσεις με την ΔΗΜΑΡ: Απολογισμός και προοπτική

Αναφορικά με τις επαφές που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε με την ΔΗΜΑΡ, ο Αλ. Τσίπρας είπε στα μέλη της Κ.Ε.: «Τους τελευταίους μήνες είχαμε έναν ειλικρινή πολιτικό διάλογο με τη ΔΗΜΑΡ. Παρά τις έντονες διαφωνίες των προηγούμενων χρόνων, παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τις πολιτικές διεργασίες που συντελέστηκαν μετά την αποχώρηση από τη κυβέρνηση Σαμαρά.
Και ιδιαίτερα υπήρξε κοινός τόπος στην εκτίμηση ότι είναι όφελος για το τόπο η πτώση της κυβέρνησης, η κυβερνητική αλλαγή και η αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση.
Η στάση και η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογική συμπαράταξη στα ψηφοδέλτιά μας ήταν ειλικρινής.
Θα σεβαστούμε, ωστόσο, τις συλλογικές αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ, όποιες κι αν είναι αυτές.
Ακόμα κι αν δεν καταφέρουμε να συμπορευτούμε προεκλογικά, η ανάγκη ευρύτερης συμπαράταξης για την κοινωνική σωτηρία και την ανόρθωση της χώρας, θα παραμένει και την επομένη των εκλογών».
 

Για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ -έκλεισε την αναφορά του ο Αλ. Τσίπρας- στο Διαρκές του Συνέδριο επικαιροποιεί και εξειδικεύει την συνεδριακή του στρατηγική για την ενότητα των δυνάμεων της αριστεράς, της οικολογίας και του σοσιαλιστικού χώρου, με στόχο τη συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας.
Και επιβεβαιώνει την πολιτική του βούληση να συγκροτήσει ψηφοδέλτια ανοιχτά στη κοινωνία που χειμάζεται.
Ανοιχτά σε πρόσωπα και δυνάμεις που με συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης, έρχονται για συνεισφέρουν στη κοινή προσπάθεια.
Έρχονται να μοιραστούν την ιστορική ευθύνη της ανατροπής και όχι θέσεις εξουσίας.
Την ευθύνη της ανοικοδόμησης της πατρίδας μας στα θεμέλια της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας».