Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ; ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ



Στο ΣΥΡΙΖΑ βρεθήκαμε πορευόμενοι από διάφορα «αριστερά» μονοπάτια.
Από τον καιρό του «Κοινωνικού φόρουμ», από το ΣΥΡΙΖΑ του «άρθρου 16»., της 1ης ΠΣ του 2008, του Δεκέμβρη του ’08.
Συναντηθήκαμε γιατί νιώσαμε ότι επιτέλους δημιουργείται μία Αριστερά που δεν φοβάται την «εξέγερση των από κάτω», τα νέα «κινήματα πόλης» δίπλα στο κλασσικά οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Παρά τα «ζικ-ζακ» της ιστορίας, πολλοί τον ξανασυναντήσαμε  στις εκλογές του 2012, όταν έδειξε ότι δεν φοβόταν να αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα, σε μια Κυβέρνηση με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς και Αντιμνημονιακή κατεύθυνση.
Ανάμεσα σε αυτές τις «ημερομηνίες», μεσολάβησε ο αγώνας κατά των Μνημονίων, της κοινωνικής καταστροφής και  του χρέους και το πρωτόγνωρο, μεγαλειώδες κίνημα των πλατειών, που έφερε στο φως πλούσιες πηγές αγωνιστικότητας, αλληλεγγύης, δημιουργίας και το αναπόσπαστο αίτημα της Δημοκρατίας και της συμμετοχής.
Νιώσαμε ότι κάτι έσπαγε την παράδοση της «Βάρκιζας» για πρώτη φορά στα μεταπολεμικά χρόνια.
Αποτέλεσμα αυτής  της στάσης  του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν να επιλεγεί από λαϊκά και φτωχά στρώματα, από αγωνιστές της αριστεράς αλλά και εκτός αριστεράς, ως η πολιτική «αιχμή του δόρατος» για τη σωτηρία του λαού, την ανατροπή των μνημονίων, παρά το λυσσώδη αγώνα του Μαύρου Μετώπου και της ΕΕ εναντίον του.
Και παρότι στις προηγούμενες εκλογές δεν έγινε πραγματικότητα η ρήξη και η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και τα κόμματα που υπηρετούν το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο στην Ελλάδα και τους δανειστές μας από το εξωτερικό και την ΕΕ, σχημάτισαν κυβέρνηση,  ο λαός συνεχίζει να ακουμπά τις ελπίδες του με τον έναν ή άλλον τρόπο στην Αριστερά και το ΣΥΡΙΖΑ.
Αποτελεί πεποίθησή μας, ότι απέναντι στη ζοφερή προοπτική της νεοαποικιοποίησης και της ερημοποίησης της κοινωνίας που υλοποιεί η «Τρόικα εσωτερικού», η ριζοσπαστική αριστερά οφείλει να αντιπαραθέσει, με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στο λαϊκό παράγοντα, το δικό της εναλλακτικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση της κοινωνίας και της χώρας. Και το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να «οριοθετείται» από τα διλήμματα της διάσωσης του ευρώ και της διασφάλισης των δόσεων των δανειστών.
Αποτελεί επίσης πεποίθησή μας ότι ο Σύριζα, αν πάρει το ρίσκο να ανταποκριθεί στις μεγάλες αυτές προκλήσεις και καταστεί πραγματικό κόμμα των μελών του, χώρος ανοιχτού διαλόγου και δημοκρατίας, εργαστήρι ιδεολογικής ζύμωσης και παραγωγής ανώτερων πολιτικών συνθέσεων, μάχιμος φορέας ριζοσπαστικών αλλαγών, θα ανταποκριθεί στην  ελπίδα του κόσμου που προσβλέπει σε αυτόν για την αντιμετώπιση της κοινωνικής καταστροφής αλλά και θα κινητοποιήσει ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις  που θα είναι το υποκείμενο μιας συνολικής ανατροπής, μιας μεγάλης ηθικής και πολιτισμικής ανάτασης του λαού μας με στόχο τον ίδιο τον σοσιαλιστικό κοινωνικό μετασχηματισμό.
Είναι η ώρα να ανοίξει μια πραγματικά μεγάλη συζήτηση για το «Σοσιαλισμό» του παρόντος αλλά και του Μέλλοντός μας. Να αποτινάξουμε τη «σκόνη του υπαρκτού» και να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τις ιδέες, τα οράματα, την πολύτιμη ιστορική πείρα που κατέκτησε το παγκόσμιο εργατικό κίνημα τον 20ο αιώνα.
Σ’ αυτήν την προοπτική, η ανατροπή των γραφειοκρατικών σχημάτων, των διαδικασιών ανάθεσης σε αιώνιους εκπροσώπους, η δημοκρατική συγκρότηση στο πνεύμα που εμφύσησαν «οι πλατείες» της Ελλάδας και του κόσμου, είναι αναπόσπαστο.
Το ερώτημα όμως που επανέρχεται συνεχώς είναι: πως η αριστερά μπορεί να είναι και της εξέγερσης και της διακυβέρνησης και « αντιπολίτευση» στον εαυτό της;
Μπορούμε να συνεισφέρουμε στην ενίσχυση των πιο ριζοσπαστικών, αντισυστημικών, δημοκρατικών χαρακτηριστικών του Σύριζα, να συναντηθούμε με άλλα ρεύματα και δυνάμεις στο εσωτερικό του αλλά και στην ευρύτερη αριστερά, να εμποδίσουμε τον «ξεπεσμό» του σε ένα μαζικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα παλιού καιρού, όπως είναι ο βαθύτερος πόθος του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος.
Επειδή αύριο η κυβέρνηση της αριστεράς,  μπορεί να είναι πραγματικότητα και να κληθούμε να ανοικοδομήσουμε πάνω στα ερείπια της τροϊκανής καταστροφής, πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει πλήρη συναίσθηση του διακυβεύματος.
Υπό αυτό το πρίσμα, τα επείγοντα καθήκοντα του ΣΥΡΙΖΑ είναι:
-ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΝΤΟΥ: Μαζική είσοδος μελών με δημοκρατική λειτουργία.
-    Ανεπιφύλακτη, ενεργή συμμετοχή στις λαϊκές κινητοποιήσεις και η οργάνωση της αλληλεγγύης στις γειτονιές που θα δίνει το αναγκαίο οξυγόνο στην κοινοβουλευτική δράση, θα συνδέει τη «βουλή» με το «δρόμο», θα λύνει την εξίσωση ή «μικρό κόμμα διαμαρτυρίας» ή «υπεύθυνο κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης», παράγοντας νέες συνθέσεις, δίνοντας πραγματική διέξοδο στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας.
- Αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής – πρωτοβουλία για Αντιφασιστικό Μέτωπο – Μέτωπο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα περιλαμβάνει από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τους αντιεξουσιαστές, έως τμήματα και άτομα του αστικού χώρου με φιλελεύθερη, δημοκρατική αντίληψη, με συγκεκριμένες λειτουργίες και δράσεις.
-         Επεξεργασία, σαφής περιγραφή , δημοσίευση και ΠΛΑΤΙΑ ΛΑΪΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ του ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ για: ακύρωση των μνημονίων και των νόμων που τα υπηρετούν, καθώς και τη διαγραφή του χρέους.
Τα ερωτήματα που θέτει η κοινωνία και ζητούν σοβαρή απάντηση είναι:
Η ακύρωση των μνημονίων θα οδηγήσει σε διακοπή των δόσεων; Αυτή η διακοπή θα δημιουργήσει προβλήματα χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία;
Είναι προπαγάνδα ή πραγματικότητα που μπορούμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε;
Οι άρχουσες τάξεις της Ελλάδας και της ΕΕ θα προχωρήσουν σε οικονομικό και εμπορικό πόλεμο ακόμη και αν αυτό θέσει σε κίνδυνο της σταθερότητα του €, προς παραδειγματισμό όχι μόνο δικό μας αλλά και εκφοβισμό των ευρωπαϊκών λαών;
Σ’ αυτήν την περίπτωση, ποια άμεσα μέτρα επιβίωσης για τρόφιμα-φάρμακα-καύσιμα πρέπει να έχει προβλέψει το λαϊκό κίνημα και η αριστερά;
Ποιες διεθνείς συμμαχίες;
Ποια θέση έχουμε απέναντι στα γεωπολιτικά διακυβεύματα στην περιοχή;
Η Αριστερά λοιπόν πρέπει επειγόντως να προχωρήσει στην περιγραφή των επιπτώσεων , που αυτές οι ενέργειες του λαϊκού κινήματος και της αριστερής κυβέρνησης θα επιφέρουν, σε περίπτωση σύγκρουσης με τους θεσμούς της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης της οξυμένης κατάστασης στην οποία πιθανά  θα βρεθούμε ως χώρα για τους μήνες που θα ακολουθήσουν                  ( επισιτισμός – φάρμακα – καύσιμα, σχέσεις με γειτονικές χώρες, γεωπολιτική στρατηγική ).
-         ΤΕΛΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΕΡΓΑΣΘΟΥΜΕ, ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΕΙ ΝΙΚΗΦΟΡΑ Η ΛΑΙΛΑΠΑ ΠΟΥ ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ-         ΣΥΡΙΖΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΝΤΟΥ – ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΪΚΟ – ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΤΟΥ
Αντωνίου Βαγγέλης ( ΣΥΡΙΖΑ Χαλκίδας )
Γεωργίου Δήμος ( ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας )
Δουρέκα Καίτη ( ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Παρασκευής )
Ισιγώνης Μανώλης ( ΣΥΡΙΖΑ Πάρου )
Καλλιντεράκης Γιάννης ( ΣΥΡΙΖΑ Γλυφάδας )
Μοσχοχωρίτου Όλγα ( ΣΥΡΙΖΑ Αθήνας )
Οικονομίδης Δημήτρης ( ΣΥΡΙΖΑ Νέου Κόσμου )
Οικονομίδης Παναγιώτης ( ΣΥΡΙΖΑ Πετρούπολης )
Πετράς Δημήτρης ( ΣΥΡΙΖΑ Περάματος )
Στεφανάκος Σταμάτης ( ΣΥΡΙΖΑ Κουκακίου )
Στρατινάκης Γιώργος ( ΣΥΡΙΖΑ Περιστερίου)
Τακόπουλος Πόλυς ( ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου )
Παπαπέτρος Γιώργος ( ΣΥΡΙΖΑ Ζωγράφου )
Χριστακόπουλος Μπάμπης ( ΣΥΡΙΖΑ Κερατσινίου )