Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

ΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΟΧΙ, ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΣΕ 48 ΩΡΕΣ

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει για το τι καλείται να ψηφίσει και αυτό είναι το ΝΑΙ σε υποταγή ή το ΟΧΙ και θα έχουμε βιώσιμη λύση.
Το όχι σε μία μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά ισχυρή πίεση στην Ευρώπη για μία καλύτερη λύση και επιστροφή της Ε.Ε. στις αξίες της.
Επιδιώξαμε μια βιώσιμη συμφωνία και μέτρα που δεν θα κατανεμηθούν σε αυτούς που δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο το βάρος.
Είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να δώσουμε μήνυμα στους επενδυτές ότι η συζήτηση για Grexit τελείωσε και να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
5 μήνες προσπαθούσαμε για έντιμο συμβιβασμό, έκανα βήματα πίσω από τις προεκλογικές δεσμεύσεις, γιατί αυτό που ήμασταν αναγκασμένοι να κάνουμε ήταν να παντρέψουμε το σεβασμό στους κανόνες της ΕΕ, όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα που δεν τα θεωρώ χρήσιμα, αλλά δεν μπορούσα να δεχτώ μέτρα υφεσιακά και το σεβασμό στην λαϊκή εντολή. Η πρότασή μας παραμένει στο τραπέζι, αλλά αντιμετωπίσαμε τελεσίγραφα. Αυτά τα τελεσίγραφα ή τα αποδέχεται κανείς ή
βρίσκει καταφύγιο στη λαϊκή ετυμηγορία. Εξαντλήσαμε τις ανθρώπινες αντοχές, αλλά και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και του λαού μας. Οι δημοσιονομικοί στόχοι είχαν καλυφθεί με τα ισοδύναμα, αλλά δεν γίνονταν δεκτές. Ήθελαν να διατηρήσουμε τον εργασιακό μεσαίωνα στην Ελλάδα ή να κόψουμε το ΕΚΑΣ. Δεν δεχτήκαμε να πληγεί ο αγροτικός κόσμος και επαγγελματικές κατηγορίες όπως οι φαρμακοποιοί, ή τα νησιά μας με τον ΦΠΑ.

Εικόνες ντροπής για την Ευρώπη οι ουρές στα ATM, ευθύνεται η ΕΚΤ που έκοψε την χρηματοδότηση κι απέρριψε το αίτημά μας για ολιγοήμερη παράταση. Αυτή ήταν μια εκδικητική αντίδραση. Οι υπουργοί Οικονομικών δεν θέλησαν να δώσουν την επιλογή στην ελληνική δημοκρατία να επιλέξει. Πού είναι ο σεβασμός του κοινού μας κεκτημένου στην Ευρώπη, της δημοκρατίας;
Είναι προφανές ότι έχουμε δίκιο. Το επισημαίνουν κορυφαίοι επιστήμονες σε όλο το κόσμο. Αυτό το πρόγραμμα που προτείνουν είναι αδιέξοδο.
Οι τράπεζες θα ανοίξουν είτε με μια συμφωνία μετά το ΝΑΙ -αλλά που δεν θα είναι βιώσιμη- είτε μετά το ΟΧΙ, που σας βεβαιώνω ότι την επόμενη ημέρα θα είμαι στις Βρυξέλλες για να προσπαθήσουμε να υπογράψουμε συμφωνία. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, το έχουν βεβαιώσει και Μέρκελ και Ολάντ.
Να μην ανησυχεί ο κόσμος γιατί θα έχουμε συμφωνία σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα.

Να μην ανησυχεί ο κόσμος για κούρεμα καταθέσεων. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια, υπάρχει ένα πρόβλημα ρευστότητας αυτή τη στιγμή. Μη συνδέουμε την ελληνική περίπτωση με την κυπριακή.
Αν η άλλη πλευρά θελήσει να πατήσει τη σκανδάλη και να σκοτώσει ένα λαό, τι θα κάνετε, με ρωτάνε. Ε, εμείς δεν θα αφήσουμε να πατήσουν τη σκανδάλη.

Όσο πιο ισχυρό είναι το όχι, τόσο καλύτερη συμφωνία θα πετύχουμε. Σε αυτό καλώ το λαό, για ένα ισχυρό όχι.
Φτάσαμε στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης. Τη σφραγίδα αυτής της διαπραγμάτευσης θα τη βάλει ο ελληνικός λαός. Θα είναι ένα ισχυρό ΟΧΙ. Οι μεγάλες στιγμές της ιστορίας γράφονται με τα μεγάλα ΟΧΙ.
Πιστεύω ότι το ηχηρό ΟΧΙ θα προκαλέσει σεισμό σε όλη την Ευρώπη και θα δώσει τη δυνατότητα να συνάψουμε μία συμφωνία με καλύτερους όρους. Το ζήτημα δεν είναι αν μένουμε στην Ευρώπη, είναι αν ζούμε στην Ευρώπη
Αν επικρατήσει το ΝΑΙ, ο ελληνικός λαός θα υποστεί μια συμφωνία που δεν θα είναι βιώσιμη.

Εγώ θα παραμείνω θεσμικός εγγυητής της εφαρμογής του Συντάγματος και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα. Η χώρα έχει και Σύνταγμα και διαδικασίες.

Πραξικόπημα είναι οι δοτές κυβερνήσεις. Πραξικόπημα είναι να λένε άλλα στο λαό και να κάνουν άλλα, με δοτές κυβερνήσεις. Δεν είναι πραξικόπημα να δίνεις το λόγο στο λαό.
Όλο το παλιό πολιτικό σύστημα είναι απέναντί μας. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι δεν δικαιούνται να μιλάνε, είναι αυτοί που δημιούργησαν τα ελλείμματα, που έφεραν μνημόνια, που έφτιαξαν το κράτος της διαφθοράς και του ρουσφετιού.
Ο λαός είναι ψύχραιμος και ώριμος, κι αν αυτό είναι το τίμημα μιας αληθινής διεξόδου, μιας πραγματικής λύσης, μακάρι.
Δεν υπάρχει καμία δεοντολογία στα ΜΜΕ αυτές τις μέρες. Προβάλλουν εικόνες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν παρουσιάζουν ισομερώς τις απόψεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο χρόνος που αφιερώθηκε ανισομερώς για την παρουσίαση των δύο διαδηλώσεων, υπέρ του ΟΧΙ και του ΝΑΙ. 8 λεπτά για το ΟΧΙ, 50 λεπτά για το ΝΑΙ.

Κάποιοι δε φοβήθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια, γιατί δεν πλήρωσαν τίποτα, γιατί είχαν τα χρήματά τους έξω. Και θέλουν να σπείρουν το φόβο στους αδύναμους, αυτούς που πληρώνουν τόσο καιρό. Δε θα το επιτρέψουμε.
Εγγυώμαι στους Έλληνες πολίτες ότι δεν θα πω ποτέ ψέματα, όπως δεν έχω πει μέχρι τώρα. Θα κάνω τα πάντα για να τελειώσει αυτή η περιπέτεια με τους καλύτερους όρους. Και κάτι ακόμη, δεν αγαπώ αυτή την καρέκλα, περισσότερο από ότι αγαπάω την πατρίδα μου.