Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ - ΤΣΙΠΡΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψαν κοινή δήλωση με την ευκαιρία της επετείου των 70 χρόνων από τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και κοινό πρόγραμμα δράσεων των δύο χωρών για τα έτη 2015 – 2016 λίγο πριν την έναρξη της συνέντευξης τύπου  Μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας σηματοδοτεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα στη Ρωσία και η συνάντηση του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τους Ρώσους ομολόγους τους. Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να ξεκινήσει η κοινή συνέντευξη τύπου των δύο πρωθυπουργών αμέσως μετά τη συνάντηση τους.
Ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την εισαγωγική ομιλία του με τον Βλ. Πούτιν έθεσε ως στόχο της συνάντησης την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών προς όφελος και των δύο με στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν με θερμά λόγια καλωσόρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό
ανεφερόμενος στις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και στους πνευματικούς και θρησκευτικούς δεσμούς των δύο χωρών.

«Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε το εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε απο κοινού με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
«Συμφωνήσαμε την ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και των επενδύσεων», πρόσθεσε. Αναφορικά με το περιεχόμενο της κατ' ιδίαν συνάντησής του με τον κ. Τσίπρα, ο Ρώσος Πρόεδρος αποκάλυψε ότι «αναφερθήκαμε στις προοπτικές υλοποίησης του σχεδίου μεταφοράς ρωσικού αερίου στην Ευρώπη». «Η Ελλάδα θα γίνει βασικό κέντρο διανομής», τόνισε. «Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν και στον τομέα της βιομηχανίας», υπογράμμισε ο κ. Πούτιν, λέγοντας πως «οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι ενδιαφέρονται για τον εκσυγχρονισμό του ΟΛΘ». «Στόχος είναι να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία των δύο χωρών, όπως και η παρουσία των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα», πρόσθεσε. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και η αναφορά του Ρώσου Προέδρου στο Κυπριακό για το οποίο ζήτησε «να γίνει διευθέτηση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ». Τέλος, ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε «αναλυτική και εποικοδομητική» τη συζήτησή του με τον κ. Τσίπρα.