Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Τα τρία πρώτα μέτρα από το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης περιέγραψε η αν. υπ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και εξήγγειλε ότι «ατελώς επανασυνδέεται το ρεύμα, χωρίς επιβάρυνση σε 300.000 νοικοκυριά ως το τέλος 2015». Επίσης κουπόνια σίτισης, ή ηλεκτρονική κάρτα με μαγαζιά και super market, σε 300.000 άτομα και επιδότηση ενοικίου.
Η υπουργός ξεκαθάρισε μιλώντας σε ΑΝΤ1 και ΣΚΑΙ ότι ο καθορισμός της ακραίας φτώχειας θα γίνεται με βάση το πραγματικό εισόδημα και όχι με το τεκμαρτό.
Οσον αφορά την επιδότηση ενοικίου είναι αφορολόγητη και αυτή θα πιστώνεται στον μισθωτή - ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, το οποίο ενοικιάζει ο πολίτης που ζει σε ακραία φτώχεια. Σύμφωνα με την κ. Φωτίου αν ο ιδιοκτήτης έχει οφειλές στο δημόσιο, τότε αυτά τα χρήματα θα κατευθύνονται για την αποπληρωμή τους.
Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα η κ. Φωτίου είπε ότι αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται πιλοτικά, όταν λήξει, το υπουργείο θα το επαναξιολογήσει.
Τα βασικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι:
α) Επανασύνδεση σε όλα τα κομμένα ρεύματα σε κύριες κατοικίες χωρίς επιβάρυνση και παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος έως 300 khw έως το τέλος του έτους.

β) Επίδομα ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά για το 2015, με ενδεχόμενη παράταση και για το 2016.  Η επιδότηση θα ανέρχεται στα 70 έως τα 220 ευρώ το μήνα. Η επιδότηση δεν θα αποτελεί φορολογούμενο εισόδημα για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ δεν θα μπορεί να κατασχεθεί για χρέη του προς πιστωτικά ιδρύματα. Αντίθετα, θα μπορεί να καλύπτει, συμψηφιζόμενο, βεβαιωμένες οφειλές του προς τη ΔΟΥ και ασφαλιστικούς οργανισμούς.
γ) επίδομα σίτισης για την προμήθεια βασικών ειδών διατροφής και διαβίωσης για 300.000 άτομα. Το επίδομα θα δίνεται υπό μορφή κουπονιών, ή ηλεκτρονικού μέσου προμήθειας αυτών των ειδών, το ύψος του θα κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Θα υπάρξει μερίμνα ώστε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να λειτουργήσει και ως τόνωση των τοπικών αγορών,  αφού θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό επιχειρήσεις κάθε μεγέθους που το επιθυμούν.