Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΡΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ...Οι θέσεις της Οργάνωσης Μελών Πάρου-Αντιπάρου του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εκφραστεί εδώ και χρόνια. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε την απόλυτη αναγκαιότητα της ύπαρξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που θα παρέχει σε όλα του τα επίπεδα, ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ σε όλους τους πολίτες που ζουν στη Χώρα μας.
Η Υγεία δεν είναι αντικείμενο για αγορά ή/και πώληση. Η Υγεία είναι ένα Κοινωνικό Αγαθό που πρέπει να παρέχεται Δωρεάν σε όλους. Η θέση μας αυτή ήταν και είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ.
Η εξειδίκευση της θέσης μας αυτής σε Τοπικό Επίπεδο εκφράζεται με την Ενίσχυση του ρόλου του Κέντρου Υγείας, τη λειτουργία των

περιφερειακών και πολυδύναμων Ιατρείων και κάθε άλλης δομής κρατικής περίθαλψης.
Γι αυτό και πρωτοστατήσαμε στην ίδρυση και δραστηριοποίηση του Συντονιστικού των Φορέων για την Υγεία, και τις τεράστιες Κινητοποιήσεις που αυτό οργάνωσε (Συγκεντρώσεις, Συλλογή Υπογραφών, Διαδήλωση Αθήνας, Δημοψήφισμα, Γενική 24ωρη Απεργία). Δεν είναι του παρόντος η κριτική αποτίμηση του έργου του.
Υποστηρίζουμε αταλάντευτα την κάλυψη των κενών θέσεων Γιατρών του Κέντρου Υγείας, με βάση το υπάρχον Οργανόγραμμά του, με Μόνιμους Γιατρούς , καθώς η πρόσληψη των Επικουρικών είναι απλά ένα μπάλωμα και μια προβληματική δήθεν επίλυση του ζητήματος.
Το ίδιο ισχύει και για το Παραϊατρικό, Βοηθητικό και Διοικητικό Προσωπικό, καθώς και για το Τοπικό παράρτημα του ΕΚΑΒ. Με αποσπάσεις, που μάλιστα είναι και μικρής διάρκειας, δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά, οι βάρδιες και οι ανάγκες. Απαιτείται η Κάλυψη των θέσεων με Μόνιμο Προσωπικό.
Για το θέμα των Αεροδιακομιδών, η θέση μας ήταν και είναι ξεκάθαρη. Πιστεύουμε σε ένα ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΩΝ, που θα καλύπτει όλο τον Ελλαδικό Χώρο αλλά κύρια όλα τα Νησιά. Για το λόγο αυτό άλλωστε διαφωνήσαμε με την απόφαση Ραγκούση για την αγορά του Υγειονομικού Αεροσκάφους. Δεν θα αναλύσουμε εδώ την άποψη μας ότι η αγορά έγινε κύρια για άλλους λόγους. Σήμερα όμως βρισκόμαστε μπροστά στην πραγματικότητα της ύπαρξης του Αεροπλάνου, και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το τί κάνουμε για την εύρυθμη λειτουργία του και την ευόδωση του τυπικού έστω σκοπού για τον οποίο αγοράστηκε. Να ξεκαθαρίσουμε ότι το Αεροπλάνο δεν ανήκει στο Δήμο αλλά στο Βελέντζειο Ίδρυμα που είναι ανεξάρτητο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, και αυτό αποφασίζει.
Γνωρίζουμε πολύ καλά τί γινόταν στις σχέσεις Βελεντζείου και ΚΥ στο παρελθόν: κανένας έλεγχος στις χρηματοδοτήσεις. Γνωρίζουμε το πώς ο Ραγκούσης έβαλε χέρι στο ΔΣ του Ιδρύματος, για να το ελέγχει πολιτικά για την προσωπική του προβολή, και για να του «φορτώσει» το Αεροπλάνο. Δεν ξεχνάμε ότι παραμονές εκλογών το Αεροπλάνο έκοβε βόλτες πάνω από το Νησί μαζεύοντας «ψηφαλάκια». Γνωρίζουμε την πλήρη αδιαφάνεια που κάλυψε το θέμα της αγοράς και του εξοπλισμού του. Πιστεύουμε ότι οι πολιτικές ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων εκείνης της εποχής είναι μεγάλες.
Πιστεύουμε ότι το ΔΣ του Ιδρύματος, μέχρι πριν λίγο καιρό, διαχειρίστηκε το θέμα της καθήλωσης του αεροσκάφους με λανθασμένο τρόπο. Φυσικά και καταλαβαίνουμε ότι υπήρξε η περίοδος της έλλειψης εσόδων από τα νοίκια, καταλαβαίνουμε την απόφαση να μη χρηματοδοτεί εν λευκώ το ΚΥ, μετά τα παρατράγουδα που υπήρχαν, καταλαβαίνουμε τις προσπάθειες που έκανε για να έχει το Αεροπλάνο σε ετοιμότητα. Καταλαβαίνουμε το πόλεμο που του έγινε από τα ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονται τις διακομιδές (βάρκες και καΐκια), καταλαβαίνουμε την εσκεμμένη απραξία του Υπουργείου σχετικά… Αλλά δεν καταλαβαίνουμε, και διαφωνούμε με την απόφαση του εδώ και χρόνια, να μην ενημερώνει κανέναν στις Κοινωνίες της Πάρου και της Αντιπάρου, τόσο για τα προβλήματα, όσο και για τις ενέργειες που αυτό προωθούσε, για την επίλυσή τους.
Κρίνουμε ότι η τωρινή του απόφαση να ενημερώσει έστω και επιλεκτικά κάποιους θεσμικούς παράγοντες, είναι μεν ένα βήμα προς τα μπροστά, αλλά όχι καθοριστικό καθώς η Κοινωνία ουσιαστικά μένει εκτός και στο περιθώριο.
Προτείναμε στο ΔΣ του Ιδρύματος ότι, μπροστά στη επίθεση που δέχεται από τα ιδιωτικά συμφέροντα που αναφέραμε πιο πάνω, η μόνη λύση είναι να κινηθεί σε συνθήκες πλήρους Διαφάνειας, αναλαμβάνοντας αυτό την πρωτοβουλία της ενημέρωσης τόσο ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και όλων των Πολιτών, αφαιρώντας από τους πολέμιούς του αυτή την πρωτοβουλία. Απ’ ότι φαίνεται μέχρι στιγμής δεν εισακουστήκαμε.
Πιστεύουμε ότι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις Αεριδιακομιδές θα βοηθήσει στην επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων, θα εντάξει το Υγειονομικό Αεροσκάφος στο ΕΚΕΠΥ, που είναι Κρατικός Φορέας Διαχείρισης, και έτσι θα λυθεί, μέσω της υπογραφής σχετικής συμφωνίας, και το θέμα της χρηματοδότησής του. Ελπίζουμε η ολοκλήρωση των διαδικασιών να γίνει σύντομα, έτσι που το Αεροπλάνο να πετάξει άμεσα, γιατί έφτασε ο χειμώνας, και γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που το επιβουλεύονται. Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση είναι σε βάρος των αναγκών της Κοινωνίας αλλά και επικίνδυνη για το ίδιο το Ίδρυμα.
Πιστεύουμε ότι, στις συγκεκριμένες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο Νησί μας, πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα μας η στήριξη όλων αυτών που σήμερα αγωνίζονται για την απόκρουση της Φιλελεύθερης Λαίλαπας, που βλέπει τα πάντα σαν Επενδυτικές Ευκαιρίες για ξεπούλημα στους ιδιώτες.
Είμαστε αντίθετοι στις εκφρασμένες επιλογές του Δημάρχου Πάρου να ανοιχτεί, μέσω του Αεροπλάνου του Βελεντζείου, η πόρτα για την εισαγωγή των Ιδιωτικών συμφερόντων στις Αεροδιακομιδές της Πάρου αλλά και σ’ αυτές όλων των Κυκλάδων.
Από τη μεριά μας θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε έμπρακτα τον αγώνα των Πολιτών της Πάρου και της Αντιπάρου για την εξασφάλιση της:
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».