ΝΙΚΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ
Νίκος Συρμαλένιος: «Το υπουργείο Υγείας επιμένει στη συνένωση
των νοσοκομείων Σύρου-Νάξου, αγνοώντας παντελώς την πραγματικότητα
της ζωής στα νησιά»
Συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή για το νοσοκομείο της Νάξου
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης για το Νοσοκομείο Νάξου, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νίκος Συρμαλένιος, δήλωσε:
«Μετά το τρίτο μνημόνιο προχωράτε ραγδαία και στο χώρο της υγείας σε νέες περικοπές δαπανών, οι οποίες επιτυγχάνονται με περικοπές εισοδημάτων, μισθών, συντάξεων, ασφυκτικό περιορισμό των προσλήψεων, αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων και με συγχωνεύσεις μονάδων υγείας και νοσοκομείων. Τα μέτρα αυτά επιβάλλονται οριζόντια και ισοπεδωτικά, ανεξάρτητα από τις όποιες ιδιαιτερότητες, ανεξάρτητα από περιοχές, είτε αφορούν την ηπειρωτική, είτε τη νησιωτική Ελλάδα. Η συνταγματικά κατοχυρωμένη και θεσμοθετημένη και μέσα από τις ευρωπαϊκές συνθήκες νησιωτικότητα, έχει πεταχτεί στον «κάλαθο των αχρήστων», με αποτέλεσμα οι αποφάσεις που προωθούνται, να αγνοούν παντελώς την πραγματικότητα της ζωής στα νησιά.
Θύμα αυτής της πολιτικής είναι και η περίφημη συγχώνευση των νοσοκομείων της Σύρου με το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας της Νάξου, προτού καν το τελευταίο προλάβει να λειτουργήσει ως νοσοκομείο, σύμφωνα και με τις από πολλών ετών ειλημμένες αποφάσεις.
Το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας της Νάξου, δυστυχώς μέχρι σήμερα παραμένει ως αναβαθμισμένο Κέντρο Υγείας και λειτουργεί χωρίς χειρουργείο, χωρίς αιμοδοσία, χωρίς μονάδα νεφρού, με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, με εργαστήρια που παραμένουν επί χρόνια σε αποθηκευτικούς χώρους, με δύο ασθενοφόρα και μόλις δύο οδηγούς, καθένας μιας βάρδιας, σ’ ένα νησί με αποστάσεις 50-70 χλμ. σε ορεινές περιοχές , που μπορεί να χρειαστεί να καλυφθούν οποιαδήποτε ώρα σε περίπτωση κλήσης για έκτακτο περιστατικό. Οι γιατροί φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο, λόγω της υποχρηματοδότησης και της μη λειτουργίας των υφιστάμενων δομών. Σήμερα εργάζονται μόνο 15 γιατροί. Με αυτό το δυναμικό η 24ωρη λειτουργία του νοσοκομείου καταρρέει, οι εφημερίες είναι επισφαλείς και διεκπεραιώνονται από αγροτικούς γιατρούς, με τους ειδικευμένους σε ετοιμότητα. Τμήματα συγχωνεύονται, υπηρεσίες δυσλειτουργούν, οι νέες προσλήψεις έχουν παγώσει και 12 διορισμοί εκκρεμούν πάνω από ενάμιση χρόνο.
Εδώ θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι το νοσοκομείο της Νάξου, εφόσον λειτουργήσει, θα απευθύνεται σε ένα πληθυσμό όχι μόνο των κατοίκων του νησιού, που ανέρχονται σε περίπου 20.000, αλλά και των μικρών Κυκλάδων (Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσι, Δονούσα), της Αμοργού, της Πάρου, της Αντιπάρου, και ακόμα της Ίου, Σικίνου και Φολεγάνδρου, δηλαδή μιλάμε για πληθυσμό πάνω από 40.000 άτομα συνολικά, που αν συνυπολογίσουμε τους επισκέπτες – τουρίστες των καλοκαιρινών μηνών, ανέρχεται σε πάνω από 150.000.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία συνηγορούν ώστε, η συγχώνευση των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου, που έγινε με τον απίστευτης προχειρότητας Οργανισμό της 31/12/2012, να μην είναι εφικτή και λειτουργική. Επί πλέον η μείωση των γιατρών του νοσοκομείου της Νάξου από 46 στους 19, δείχνει ότι η περίφημη υγειονομική αυτονομία που ξέρω ότι επικαλείστε και την οποία αντιδιαστέλετε στη διοικητική συγχώνευση, αποβαίνει υπέρ της συρρίκνωσης και όχι υπέρ της ανάπτυξης και της λειτουργικότητας του νοσοκομείου».
Στη δευτερολογία του ο Νίκος Συρμαλένιος, απαντώντας στον υπουργό Υγείας ο οποίος επεσήμανε ότι προχωρεί στην υγειονομική θωράκιση του Αιγαίου και δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα της διοικητικής συνένωσης των νοσοκομείων Νάξου-Σύρου, δήλωσε τα εξής:
«Από την τοποθέτησή σας συνάγεται ότι δεν έχετε καταλάβει τίποτα σε σχέση με τη νησιωτική ιδιαιτερότητα, αφού η διασύνδεση μεταξύ Σύρου Νάξου είναι ελλιπέστατη. Επίσης, όταν μιλάμε για τουριστικούς προορισμούς, όπως οι Κυκλάδες, αναφερόμαστε σε πολλαπλάσιο πληθυσμό ατόμων κατά τη θερινή περίοδο. Είναι σαφές ότι αυτοί οι προορισμοί πρέπει να δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας στους επισκέπτες σε σχέση με την υγεία τους.
Υποστηρίζουμε την αυτοτέλεια του νοσοκομείο της Νάξου, το οποίο για να αναπτυχθεί χρειάζεται ξεχωριστό προϋπολογισμό, ξεχωριστή δυνατότητα λήψης προμηθειών, καθώς και ξεχωριστή τεχνική υπηρεσία (για παράδειγμα, για να επιδιορθωθεί μια τεχνική βλάβη στο νοσοκομείο σήμερα θα πρέπει έλθει στη Νάξο τεχνικό κλιμάκιο της Σύρου για να την επιδιορθώσει, με αποτέλεσμα καθυστέρησης πολλών ημερών).
Τέλος στο θέμα των διακομιδών ασθενών πρέπει να γνωρίζετε ότι θα αυξηθούν με τη συνένωση των δύο νοσοκομείων. Σημειώνω ότι οι διακομιδές ασθενών μόνο για το 2012 από τη Νάξο ανήλθαν σε 317 και το κόστος ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.
Με δεδομένο ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι σαφώς αποτρεπτικά για τη συγχώνευση των δύο νοσοκομείων, αν συνεκτιμήσουμε και την ελλιπή ακτοπλοϊκή διασύνδεση μεταξύ Νάξου και Σύρου, σας ρωτάμε γιατί επιμένετε πεισματικά στη συγχώνευση των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου, που μόνο δεινά και ανασφάλεια θα επιφέρουν στους κατοίκους αλλά και στους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες των συγκεκριμένων νησιών και των γειτονικών τους;»
11/04/2013