Ρεπορτάζ: ΔΑΦΝΗ ΣΦΕΤΣΑ
Το... μήνυμα εστάλη και οι πρόθυμοι ευρωπαϊκοί δέκτες αποδεικνύονται ολοένα και περισσότεροι: Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στην "καρδιά" της Ευρώπης και μίλησε για την αποτυχία του προγράμματος που "τυραννά" την Ελλάδα, εξαπλώνεται και ξεσηκώνει τον ευρωπαϊκό Νότο, για την ανάγκη να εγκαταλειφθεί άμεσα η λιτότητα, να γίνει στροφή στην ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο, με ένα νέο σχέδιο τύπου Μάρσαλ. Και, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, συνάντησε απροσδόκητα πολλά ευήκοα ώτα.
Η διάχυτη ικανοποίηση στο εσωτερικό του σχήματος για τα αποτελέσματα της τριήμερης περιοδείας διαδοχικά σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Αμβούργο, πήγαζε και από το κλίμα στις συναντήσεις: Από την υποδοχή... πρωθυπουργού -σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μάρτιν Σουλτς- που του επιφύλαξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, μέχρι την δυνατότητα να ακουστεί σε ένα ευρύτερο κοινό, αδιαμεσολάβητα (ιδιαίτερα κρίσιμο, αν αναλογισθεί κανείς τι έχει ακουστεί για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του από τις γερμανικές φυλλάδες το προηγούμενο διάστημα), η άποψή του για την κρίση, την ευρωπαϊκή της διάσταση, τις επιπτώσεις των Μνημονίων στην ελληνική κοινωνία της ανθρωπιστικής πια κρίσης, όλα όσα δηλαδή είπε χθες στο Αμβούργο, καλεσμένος στο συνέδριο της μεγάλης γερμανικής εφημερίδας “Die Zeit”.
Την ίδια ώρα, το “άδειασμα” του Μ. Σουλτς στους Χ. βαν Ρομπάι και Ζ.Κ. Γιούνκερ, προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup αντίστοιχα, για την ανοίκεια άρνησή τους να συναντήσουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα, εκλήφθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως θετικό μήνυμα για τη λειτουργία των θεσμών και τελικά της ίδιας της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Στις από κοινού δηλώσεις που έκαναν έπειτα από τη συνάντησή τους, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης ήταν απολύτως σαφής: “Οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ένωσης πρέπει να συνομιλήσουν με όλους, με όλα τα δημοκρατικά κόμματα στην Ελλάδα». Ιδιαίτερα ενδεικτική ήταν και η φράση με την οποία άρχισε τις δηλώσεις του ο Αλ. Τσίπρας: “Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύεται ο πιο δημοκρατικός θεσμός στην Ε.Ε.” Ούτως ή άλλως ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει επί της αρχής την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου - του μόνου οργάνου που εκλέγεται από τους ευρωπαϊκούς λαούς, αλλά στην Ευρώπη της ακραίας νεοφιλελεύθερης αρχιτεκτονικής είναι περιορισμένων αρμοδιοτήτων.
“Πίσω από τις κλειστές πόρτες όλοι αναγνωρίζουν ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει”
Ως προς την ουσία της “πολύ ανοιχτής και ειλικρινούς συζήτησης”, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, ο ίδιος εμφανίστηκε καλά προετοιμασμένος. Γνώριζε τις έντονες αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει οι προ λίγων εβδομάδων δηλώσεις του για τη μετατροπή της Ελλάδας σε Ειδική Οικονομική Ζώνη (σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή"), για τις οποίες έσπευσε να δώσει τρόπον τινά εξηγήσεις, εν πολλοίς ανασκευάζοντάς τες. Από εκεί και πέρα, βέβαια, οι δεδομένες διαφορετικές απόψεις των δύο πλευρών επιβεβαιώθηκαν και κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Όπως έλεγαν κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μ. Σουλτς βρίσκεται εκ των πραγμάτων στη μεριά των δανειστών, ενώ δεν είναι τυχαίο που έκλεισε τη συνέντευξη Τύπου με τη φράση: “αναμένω την έκθεση της τρόικας για να πω περισσότερα”. Έστω όμως κι αν δεν το... βροντοφωνάζει, αναγνώρισε ότι η συνταγή δεν προχωράει. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη: “Πίσω από τις κλειστές πόρτες όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει”.
Άλλωστε, συνεχίζουν οι ίδιοι, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: Άντε να δεχθούν ότι η... απείθαρχη (;) Ελλάδα δεν εφαρμόζει “σωστά” το πρόγραμμα. Πώς όμως να εξηγήσουν ότι τα ίδια συμβαίνουν και στα... καλά παιδιά, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία; Εκεί όπου, όπως και στην χώρα μας, δεν βγαίνουν τα νούμερα, βγαίνουν όμως οι λαοί στους δρόμους.
Δημοσιογράφοι από όλα τα κεντρικά Μέσα της Ευρώπης
Νωρίτερα από τη συνάντηση με τον Μ. Σουλτς, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με το προεδρείο της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο (GUE/NGL) και, πλαισιωμένος από την πρόεδρό της, Gabi Zimmer, και τον Νίκο Χουντή, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.
Μεταφέροντας το κλίμα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν -και σε αυτό το ταξίδι, σημειώνουμε- οι δημοσιογράφοι. Τις κινήσεις του Αλ. Τσίπρα παρακολουθούσαν ανταποκριτές από όλα τα κεντρικά Μέσα της Ευρώπης, γεγονός που εντυπωσίασε θετικά τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις. Η αίθουσα των δημοσιογράφων γέμισε και οι ερωτήσεις έπεσαν βροχή, οι περισσότερες με ειλικρινές ενδιαφέρον για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Ευρωζώνη.
Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με την Deutsche Welle, τα θέματα που απασχόλησαν τον γερμανικό Τύπο (την επομένη της επίσκεψης Τσίπρα στις Βρυξέλλες) ήταν ακριβώς οι επαφές που είχε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην "καρδιά", κατά το λεγόμενο, της Ευρώπης. "Ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες ως ο φόβος και ο τρόμος των Ευρωπαίων, αλλά ως μάρτυρας κατηγορίας: Η λιτότητα καταστρέφει την Ελλάδα. Το χρέος πρέπει να διαγραφεί" ανέγραφε χαρακτηριστικά η "Frankfurter Allgemeine Zeitung".
Πόσο κοστίζει η αποτυχία της ευρωπαϊκής ιδέας;
Μετά το Βερολίνο, το οποίο επισκέφθηκε την Παρασκευή και συναντήθηκε με τους Γερμανούς συντρόφους της Die Linke, με επικεφαλής τον Γκρέγκορ Γκίζι, σειρά είχε το Αμβούργο. Ο Αλ. Τσίπρας ήταν ο κεντρικός ομιλητής στη θεματική για την Ελλάδα και τη θέση της στην Ευρώπη, του συνεδρίου του Ιδρύματος Zeit - Stiftung της εφημερίδας "Die Zeit". Απέναντι λοιπόν στο κεντρικό ερώτημα της εισήγησής του: "Μπορεί το (η) Ευρώ(πη) να επιβιώσει χωρίς την Ελλάδα;", ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, με τη σιγουριά ότι η έξοδος της Ελλάδας σημαίνει και διάλυση της Ευρωζώνης ("πιο πιθανό είναι να φύγει η Γερμανία, αν έχει άλλο σχέδιο, παρά η Ελλάδα" είχε πει από τις Βρυξέλλες), απάντησε με ρητορικό ερώτημα: "Διαβάζω έκπληκτος τι θα στοιχίσει στις τράπεζες μια σωτηρία ή μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Μα ποιος μπορεί να υπολογίσει το κόστος της αποτυχίας της ευρωπαϊκής ιδέας;".
Συνοψίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας, και απευθυνόμενος στους Γερμανούς και Ευρωπαίους φορολογούμενους, υποστήριξε τις γνωστές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα ότι:
* Τα λεφτά των δανείων πάνε για την αποπληρωμή των προηγούμενων δανείων και για τις τράπεζες. Όχι για τη σωτηρία του ελληνικού λαού, που βρίσκεται αντιμέτωπος πια με ζήτημα επιβίωσης.
* Το πρόβλημα δεν ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό και άρα χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση. Είναι αναγκαία λοιπόν μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, με τη συμμετοχή των κρατών - μελών της Ε.Ε., που θα οδηγήσει σε διαγραφή μεγάλου μέρους του. Πρότυπο πρέπει να είναι η Διάσκεψη του Λονδίνου το 1953, που διέγραψε το χρέος της Γερμανίας.
* Η καταδίκη των λαών στη λιτότητα φέρνει φτώχεια, αποδομεί την κοινωνική συνοχή και εκφυλίζει τη Δημοκρατία. Ο νεοφασιστικός κίνδυνος που ξύπνησε στην Ελλάδα θα απλωθεί εάν δεν αντι-δράσει γρήγορα η δημοκρατική Ευρώπη και οι λαοί της. Με πρώτη κίνηση - ματ: Την εγκατάλειψη της λιτότητας.